College Tour

Na de positieve eerste ervaringen in 2019 bieden wij op DONDERDAG 11 JUNI opnieuw een ‘College Tour’ vol verdieping! We gaan in op de persoonlijke geloofspraktijk van religieuze vrouwen en hoe zij zich manifesteerden in de middeleeuwse stad. Daarmee in contrast staat de wijze waarop adellijke vrouwen hun macht en devotie etaleerden via hun residenties en patronage. Via beide routes hadden vrouwen veel maatschappelijke invloed en die is nog steeds herkenbaar in kunst, boeken en monumenten.

9.30 uur: Ontvangst met koffie/thee en lekkernij in de gotische Burgerzaal.

10.00 uur: Welkom/introductie door Prof. dr. Johan Oosterman, Radboud Universiteit.

10.15 uur: COLLEGE 1, Spirituality and Splendour. Performing female authority in the late medieval great residence. Dr. Rachel Delman, University of York.

11.15 uur: Start excursies in 2 groepen (halverwege lunch en wisselen de groepen)

EXCURSIE 1: In het spoor van de Moderne Devotie. Lezing en vervolgens bezoek aan  het Regionaal Archief (een 14de-eeuws gasthuis). Daar bekijken we boeken en documenten uit diverse conventen. Daarna verkenning van een aantal locaties die concreet herinneren aan de Moderne Devotie.

EXCURSIE 2: Margaretha van Dampierre, gravin van Gelre. Lezing en vervolgens bezoek aan het Broederenklooster-complex. In 1293 schonk Margaretha een grafelijk hof aan de Dominicanen. Zij bouwden een schitterend klooster dat nu dienst doet als bibliotheek én luxe hotel. We onderzoeken de Vlaamse invloed op het gebouw, maar ook op de opkomst van het Graafschap Gelre. In hoeverre is een persoonlijke invloed van Margaretha herkenbaar?

15.15 uur: Koffie en theepauze in de Burgerzaal

15.30 uur: COLLEGE 2, Vrouwen om Nooit te Vergeten. Geheugenkunst en de Liturgie in Levensbeschrijvingen van Middeleeuwse Vrouwen. Dr. Godelinde Gertrude Perk, University of Oxford.

16.30 uur: Slotdiscussie en afsluitende borrel

18.00 uur: Diner in Hotel-Restaurant Gravenhof: Dinerbuffet, incl. 2 drankjes met de sprekers voor € 29,50.

Hotel Gravenhof