College Tour

Vanwege ons lustrum bieden we op DONDERDAG 20 JUNI een ‘College Tour’ vol verdieping! Mads Ravn en Dawn Hadley geven dan een uitgebreide lezing over de Vikingen in resp. Denemarken en Engeland.

Een unieke gelegenheid om de invloed van de Vikingen op NW-Europa beter te begrijpen. Het vormt mede de context van de Vikingaanval op Zutphen, waarover stadsarcheoloog Michel Groothedde zal vertellen. Het volledige programma is als volgt:

9.30 uur: Ontvangst met koffie/thee en lekkernij in de gotische Burgerzaal.

10.00 uur: Welkom/introductie door Michel Groothedde, stadsarcheoloog Zutphen.

10.15 uur: COLLEGE 1, When did the Viking Age start and Why? Viking society and politics in Denmark. Dr. Mads Ravn, archeoloog en conservator Vejle Museerne.

11.15 uur: Start excursies in 2 groepen (halverwege lunch en wisselen de groepen)

EXCURSIE 1: Openluchtmuseum Erve Eme met ‘Living History’.  De vroege middeleeuwen letterlijk horen, voelen en ruiken, inclusief demonstraties van een smidse en diverse ambachten. Daarnaast een lezing over:

Wolven, slakken, ertsen en meilers. Grootschalige ijzerproductie in de vroege middeleeuwen op de Veluwe en in Zutphen. Dr. Janneke Zuyderwyk, archeoloog gemeente Apeldoorn.

EXCURSIE 2: Musea Zutphen met de resten van de Vikingaanval. U bezoekt de archeologische presentatie van Musea Zutphen, inclusief de lezing:

Crime scene Zutphen anno 882: De Vikingaanval en de Karolingische ringwalburg. Dr. Michel Groothedde, stadsarcheoloog Zutphen.

15.15 uur: Koffie en theepauze in de Burgerzaal

15.30 uur: COLLEGE 2, From raiders to traders: the Vikings in England. Dr. Dawn Hadley, Professor of Medieval Archaeology, York University

16.30 uur: Slotdiscussie en afsluitende borrel

18.00 uur: Diner in Hotel-Restaurant Gravenhof: Dinerbuffet, incl. 2 drankjes met de sprekers voor € 29,50.

Hotel Gravenhof

20.00 uur: Stadswandeling langs archeologische hotspots in Zutphen-Centrum met ‘pitches’ door studenten van de Universiteit Leiden.

NB: de colleges van Dawn Hadley en Mads Ravn zijn in het Engels.