Extra: College Tour

Gezien de positieve reacties in 2019 bieden wij op DONDERDAG 11 JUNI opnieuw een ‘College Tour’ aan. We gaan in op de persoonlijke geloofspraktijk van religieuze vrouwen en hoe zij zich manifesteerden in de middeleeuwse stad. Daarmee in contrast staat de wijze waarop adellijke vrouwen hun macht en devotie etaleerden via hun residenties en patronage. Beide routes boden vrouwen maatschappelijke invloed en lieten concrete sporen achter in boeken, brieven, kunst en architectuur.

9.30 uur: Ontvangst met koffie/thee en lekkernij in het gotische Broederenklooster.

10.00 uur: Welkom/introductie door Prof. dr. Johan Oosterman, Radboud Universiteit.

10.15 uur: COLLEGE 1, Spirituality and Splendour. Performing female authority in the late medieval great residence. Dr. Rachel Delman, University of York.

11.15 uur: Start ECXURSIERONDE 1 (in twee groepen)

EXCURSIE A: In het spoor van de Moderne Devotie. Bezoek aan het Regionaal Archief (een 14de-eeuws gasthuis) waar we boeken en documenten uit diverse conventen bekijken. Daarna verkenning van een aantal locaties die concreet herinneren aan de Moderne Devotie en het religieus verleden in Zutphen.

EXCURSIE B: Margaretha van Dampierre en het Zutphens Broederenklooster. In 1293 schonk Margaretha een grafelijk hof (een ‘zusje’ van de Haagse Ridderzaal!) aan de Dominicanen. Zij verbouwden het tot een klooster dat nu dienst doet als bibliotheek én luxe hotel. We onderzoeken de bouwgeschiedenis en de Vlaamse invloed op het gebouw.

12.15 uur: Mechteld van Gelre, een veertiende-eeuws leven in brieven. Prof. Dr. Johan Oosterman, Radboud Universiteit.

12.45 uur: Lunchpauze

13.30 uur: Start EXCURSIERONDE 2 (groepen wisselen)

14.30 uur: De klank van de stad: devote vrouwen en hun geluidswereld. Dr. Cécile de Morrée, Radboud Universiteit.

15.00 uur: Koffie/theepauze

15.30 uur: COLLEGE 2, Zielig of zalig? Een pelgrimstocht langs devote vrouwen uit de middeleeuwen. Dr. Godelinde Gertrude Perk, University of Oxford.

16.30 uur: Slotdiscussie en afsluitende borrel

18.00 uur: FACULTATIEF: Dinerbuffet met de sprekers in Hotel-Restaurant Gravenhof, incl. 2 drankjes voor € 29,50.

20.00 uur: FACULTATIEF: Stadswandeling o.l.v. studenten Radboud Universiteit

NAAR PAGINA AANMELDEN.